Yeni Skoda Superb: Sınıfının Yeni Kriter Modeli

Volkswagen Passat’ın sedan karoseri aramızdan ayrılalı pek bir zaman geçmedi. Sınıfının benchmark (kriter) modeli olan Passat, sadece station wagon gövde tipiyle yaşamını sürdürecek olsa da kardeşi Skoda Superb, sedan gövde tipinden vazgeçmedi. Birçok rakibinin terk ettiği sınıfta varlığını sürdürmeye çalışacak olan Skoda Superb, özellikle Türkiye gibi sedansever birkaç ülke kalmışken nasıl bir başarı sergileyecek, göreceğiz. Daha teknolojik, daha konforlu ve eskisinden daha büyük olarak gelen Skoda Superb’i gelin yakından inceleyelim.

Sadeleşmiş bir tasarıma sahip olan Yeni Superb, aks aralığı uzamamasına rağmen 4 cm uzamış, 1.5 santim daralmış, artırılmış baş yüksekliği ve bagaj hacmi de iç mekana daha fazla ferahlık katmış. Her ne kadar Skoda kendisini bir hatchback olarak ansa da aslında liftback olan ama Türk halkının “sedan” olarak bildiği gövde tipinde 20 litrelik artışla 645 litre’ye çıkan bagaj hacmi, ülkemizde sevilmeyen Combi modelinde 30 litre artarak 690 litreye ulaşmış. Halihazırda sınıfının en büyük hacimlerine sahip olan aracı olan Superb, Volkswagen’in klasikleşmiş “azıcık değiştir, yeni gibi sun” mantığından dış mekanda uzaklaşamasa da iç mekanda bu durumdan sıyrılan bir model.

Ön yüzünde uzatılıp inceltilmiş 34 parçalı aydınlatma yapan LED Matrix farlarla gelen Yeni Superb, klasikleşmiş dikey ızgaraları ve yekpare tasarımlı alt ızgarasıyla hem sportif hem de ağırbaşlı görünmeyi başarıyor. Alt ızgaranın altında yer alan krom şerit, kenarlarda yukarı doğru sertçe kıvrılması, sert üçgensel karakter çizgilerive kaslı kaput çizgileriyle sportif görünümü iyileştirirken, sadelik ve bol krom kullanımı da Superb’in ağırbaşlı bir araç olduğunu hatırlatıyor görenlere.

Eski Superb’e göre ızgaradan sonra daha yatay bir açıyla tasarlanmış olan ön tamponuyla yandan bakışta ön farlarını daha uzun gösteren Superb, sürtünme katsayısını liftback gövde tipinde 0.23 Cd, Combi gövde tipinde ise 0.25 Cd’ye düşürmüş. Bu ince detayların hepsi aerodinamik verimlilik için, çünkü hibrit ünitelerle gelecek bir model Yeni Superb. Yan aynaların kapıya sabitlenmiş olması eski nesline göre aracı daha premium göstermişken, yan silüetin klasik bir Superb silüeti olduğunu açıkça söyleyebilirim.

Eski neslinden daha ince stoplara sahip olan Superb, arkada marka logosuna yer vermeyen bir tasarıma sahip. Arkadan biraz Toyota Corolla Sedan’ı andırıyor olsa da LED stoplar, ayrı yazılmış marka adı ve düz çizgilerle araç arka çapraz açıdan çok daha ağırbaşlı görünmekte. Egzoz çıkışlarına tamponda yer vermeyen ve sahte egzoz çıkışları da koymayan Skoda tasarımcıları, tamponun alt kısmında boyasız bırakılmış ince bir bölge ve onun üzerine yerleştirilen krom şerit ile aracın bu yalın tasarımını güzelleştirmiş.

2 kollu direksiyon simidi, direksiyon arkasına alınan vites selektörü, göstergeleri içine yerleştirilmiş büyük fiziksel klima kontrolleri, yüksek yerleşimli devasa dokunmatik ekran ve tasarıma entegre edilmiş çok güzel hava menfezleri ile ön kokpitte minimalizmi yakalayan Superb, ön konsolda yer alan dikey şeritli panel, deri trimler ve ambiyans aydınlatma gibi detaylarla premium sınıf otomobiller seviyesine ulaşmış. İnce kapı açma kolları ve kapılardaki renk seçimleri de çok başarılı olmuş.

Sınıfının en büyüğünde, sınıfının en büyüğüne yakışır bir diz mesafesi sunulması gerekir. Superb, bir üst sınıftaki araçları bile üzecek seviyede bir diz mesafesine sahip. Eskisine göre daha geç yükselen cam çizgisi de iç mekanı daha ferah yapan modelde, ön kapı tasarımının arkada da devam etmesi, kol dayama sunulması ve havalandırma menfezlerine yer verilmesi güzel detaylar.

645 litrelik bagajı, eski Superb’den 20 litre daha büyük olsa da Passat’tan 60 litre daha büyük, üstelik yedek lastiği de bulunuyor bu dev bagajda. “Simply Clever” mottosuyla yola çıkan Skoda, kanca, kanca karşılıkları, elektrikli bagaj kapağı, ön kapılarda şemsiye gözü ve mercekli kar küreme aparatı gibi detayları sunmayı da unutmamış. Hem pratik, hem şık, hem de lüks özelliklere sahip bir araç olarak sınıfının benchmarkı olmayı hak ediyor mu? Kesinlikle, evet.

Combi hibrit versiyonunda 100 kilometreden uzun menzil sunacak olan Superb, 1.5 eTSI, 2.0 TSI, 2.0 TDI ve PHEV güç üniteleriyle satışa sunulacak. PHEV versiyon sadece Combi karoserinde satışta olacak. Dizelden vazgeçmeyen Skoda, 2 litrelik versiyonlarında 4 tekerlekten çekiş sistemlerini de sunacak. Dinamik Şasi Kontrolü (DCC) ile hem sürüş konforunu hem de yol tutuşunu artıran Skoda mühendisleri, PHEV versiyonunda 6 ileri DSG, diğer versiyonlarda ise 7 ileri DSG ile bu güç ünitelerinin güçlerini tekerleklere aktarmasını sağlamış. Peki siz Yeni Skoda Superb’i nasıl buldunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir