Olması Gereken Bu Mu? – Opel Astra e
Elektrikli araçları neden kullanıyoruz? Daha verimli ve daha çevreci oldukları için. Peki, elektrik motorunun anlık tork üretme özelliğini neden kötüye kullanıyoruz?
Elektrikli araçlar seyahat esnasında enerjisini şebekeden değil, bataryadan çekiyor. Güçlü elektrik motoru bataryadan yüksek akım çektiğinde hem menzil kısalıyor hem batarya-motor ikilisi çok ısınıyor hem de batarya ömrü ciddi derecede azalıyor. Elektrikli arabaları doğalarına uygun bir biçimde kullanmak istiyorsak zarif bir dans ediyormuşçasına kullanmalıyız, “roll yapan apaçiler” gibi değil.
Opel de (Stellantis mi demeli?) böyle düşünmüş. Tüm işi verimlilik olan elektrikli modellerini yeterince güç ve yeterli batarya ile donatan Opel, Astra ailesinin ilk tam elektrikli modeli olan Astra e’de nispeten küçük bataryalarına rağmen iyi bir menzil elde etmiş. Ağırlık ile doğru orantılı olan elektrik tüketimini de bir elektrikli otomobil için hafif sayılabilecek 1679 kilogramlık ağırlığıyla (küçük bataryalar sayesinde) düşüren Opel, Astra e’de 54 kWh kapasiteli batarya paketiyle 418 kilometrelik bir menzil sunmakta.
Dıştan ve içten standart bir Astra ile aynı görünüme sahip olan Astra e, zaten şık olan tasarımı bozmamış, bana kalırsa 18 inçlik daha aerodinamik jantlar ile geliştirmiş. Opel’in “Visor” olarak adlandırdığı yekpare ön ızgaranın da içten yanmalı modelle aynı olması da değişik olmuş.
156 beygir güç ve 270 Nm tork değerine sahip olan Astra e, 0-100 kilometre/saat hızlanmasını da 9.2 saniyede tamamlamakta. Normal modda 136 beygir güç ve 250 Nm olan tork değeri, Eco modda 108 beygir ve 220 Nm’ye düşmekte. Aracın maksimum gücü olan 156 beygiri ise Spor sürüş modu ve her modda kickdown sırasında elde edebiliyorsunuz.
14.8 kWh/100 km değeriyle enerji tüketimi konusunda bir hayli iddialı olan Astra e, WLTP döngüsünde 418 kilometre menzil sunmakta. Opel’in üst düzey yetkililerinin şehir içinde yakaladığı 10 kWh/100 km değerine göre hesaplarsak da Astra e ile şehir içinde tutumlu olursanız 540 kilometre gitmeniz mümkün.
Güncel Astra ailesinde teknik olarak en iyi yol tutması gereken model de Astra e. 2 parçaya ayrılmış batarya paketini ön sıra koltukların altı ve arka sıra koltukların altına yerleştiren Opel, ağırlık merkezini aşağıya çekerken ağırlığını da aracın 4 tekerine diğer kardeşlerine göre daha eşit yaymış. 1679 kilogramlık ağırlık ise Astra e’nin içten yanmalı kardeşlerinden yaklaşık 300 kilogram daha ağır olmasına neden olurken hibrit kardeşiyle yaklaşık aynı kiloda olmasını sağlamış.
Arka süspansiyonda torsiyon kullanılması ise Astra e’nin karnesine eksi olarak yazılacak özelliklerinden. 352 litrelik bagaj hacmi içten yanmalı Astralardan 60 litre daha küçükken hibrit Astra modelleriyle aynı hacimde. Batarya yerleşiminde iç hacimden alan çalınmayan Astra e’de, ön bagaj sunulmaması da bir eksi. Astra e, diğer Astralarda bulunan her güvenlik ve sürüş yardım teknolojisine sahip. Ayrıca, her ne kadar ülkemize gelmeyecek olsa da station wagon gövde seçeneği de olacak olan Astra e, elektrikli station wagon araç üreten ilk Avrupalı üretici konumunda.
75 bin TL’lik kapora ücreti ile fırsatçıların önünü kesmeyi hedefleyen Opel Türkiye, Astra e teslimatlarına Eylül ayında başlayacak. Ülkemize ithal edilecek bütün Astra e’ler en üst donanım paketi olan Ultimate donanım paketi ile gelecek.
Astra e’yi siz nasıl buldunuz?